Het Meldpunt Bijzondere Zorg is specialist in problematische situaties op het gebied van wonen, zorg en/of veiligheid. Wij gaan actief naar mensen toe die een gevaar zijn voor zichzelf of anderen, of mensen die overlast veroorzaken. Om verschillende redenen ontvangen zij niet de juiste zorg (meer).
Wij bieden, gevraagd én ongevraagd, hulp aan deze inwoners met vaak complexe problematiek. Waar nodig geven wij bemoeizorg aan mensen die zorg mijden. Verbetering van de kwaliteit van leven is daarbij het uitgangspunt.
Onze werkwijze
Iedere melding doet er toe. Wij nemen dan de volgende stappen:
- Een probleemanalyse: wat is er precies aan de hand?
- Het bieden van eerste ondersteuning;
- Toeleiding naar (structurele) hulpverlening.
Samen zorgzaam
Het Meldpunt Bijzondere Zorg is bereikbaar voor burgers en professionals die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving. We zijn bereikbaar voor overleg of om zo snel mogelijk met een melding aan de slag te gaan.
Het Meldpunt Bijzondere Zorg is een netwerkorganisatie van verschillende zorgaanbieders. Wij werken volgens een convenant dat in 2020 door alle samenwerkende partijen is ondertekend. Ook zijn wij samenwerkingspartner in het traject bijzondere bemiddeling.
Wij zijn het sluitstuk van de keten van zorg en ondersteuning in de gemeente Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. In Lochem en Zutphen wordt in eigen OGGZ-teams gewerkt, maar wel in nauwe samenwerking met het Meldpunt Bijzondere Zorg.
Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
Soms leidt een ernstige psychische aandoening ertoe dat iemand een gevaar is voor zichzelf of voor anderen. Met de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WGGZ) is het mogelijk om verplichte zorg te geven. Na de melding doet het Meldpunt Bijzondere Zorg op korte termijn onderzoek. Uit dat onderzoek moet blijken of verplichte zorg voor de betrokkene inderdaad noodzakelijk is.
Wil je een aanvraag doen voor de WGGZ? Vul dan dit formulier in